Verzorgen en opbaren van de overledene

De laatste verzorging, of aflegging, is het verzorgen van de overledene na het overlijden. De overledene wordt nu gewassen en gekleed. De ogen en mond worden gesloten. De laatste verzorging kan ook worden verzorgd door de nabestaanden. Desgewenst met onze bijstand en advies. Veel mensen houden er een goede herinnering aan over als ze zelf betrokken zijn bij dit deel van de uitvaart.

Onze medewerkers zijn ervaren in het verzorgen en aankleden van overledenen. Door praktische ervaring in combinatie met gespecialiseerde opleidingen kunnen wij ook gespecialiseerde zorg bieden, zoals: het aanbrengen van make-up met airbrush technieken, camouflage van oneffenheden of ontsierende plekken in de huid, of zelfs het weer toonbaar maken van bijvoorbeeld verkeersslachtoffers.

Als de laatste verzorging is uitgevoerd, kan de overledene worden opgebaard. Dit kan naar wens thuis of in Het Afscheidshuis.

Thuisopbaring

We bieden hiervoor diverse mogelijkheden, zoals: opbaring op bed of een opbaarplank, in de kist of in een lijkwade.

Het Afscheidshuis

Hier beschikken we over smaakvol ingerichte kamers. Nabestaanden ontvangen een sleutel om de overledene op elk gewenst tijdstip te kunnen bezoeken.

Koeling of balseming

Wij streven ernaar de overledene op gepaste wijze toonbaar te laten zijn tot en met de dag van de uitvaart. Echter, omdat enkele jaren geleden de begraaftermijn is opgerekt van 5 kalenderdagen naar 6 werkdagen na de dag van overlijden, voldoen traditionele koelingen niet altijd meer aan het doel. Daarom bieden wij ook een gespecialiseerde behandeling aan voor het conserveren van een overledene zonder koeling. Dit is een lichte balseming, ook wel ‘thanatopraxie’ genoemd. Dit houdt een overledene tot 14 dagen na overlijden toonbaar. Zo is er meer tijd om afscheid te nemen.

De keuze voor een lichte balseming is aan de nabestaanden. Wij voeren deze behandeling niet standaard uit. Wie nadere toelichting wenst, kan ons hierover bellen.

Kunnen we u helpen? Bel (0513) 622 339 of vul het contactformulier in.

Uitvaartverzorging Van der Zwaag
Cissy van Marxveldtlaan 11
8453 WB Heerenveen-Oranjewoud
Telefoon: (0513) 622 339
e-mail: info@vdzwaag.nl

© 2024 Van der Zwaag Uitvaartverzorging B.V. | Privacy Verklaring | Disclaimer