Inspiratie vinden in persoonlijkheid, leefstijl en levensovertuiging

In de dagen die voorafgaan aan de uitvaart helpen we in het stap voor stap vormgeven van de afscheidsbijeenkomst. Er worden verschillende benamingen voor zo’n bijeenkomst gebruikt, waaronder: rouwdienst, afscheidsdienst, crematieplechtigheid… Hoe het ook genoemd wordt, het afscheid nemen van de overledene staat centraal. En hierin zien we een trend naar een meer persoonlijke benadering en invulling, geïnspireerd op en door: culturele achtergrond, leefstijl, levensopvatting en geloofsovertuiging. We geven enkele voorbeelden:

Kaarsen aansteken

Kaarsen symboliseren warmte, liefde en licht. Door kaarsen rondom de overledene te plaatsen en aan te steken, geven we deze positieve aspecten door.

In Memoriam:
een persoonlijke toespraak

Hoe geef je iemand alle eer in een toespraak en help je tegelijkertijd in de gezamenlijke rouwverwerking? Hoe vat je een leven samen in 10 of 30 minuten en weet je de belangrijkste herinneringen op te roepen? Ja, de noodzaak van een toespraak confronteert je met vragen en twijfels. Zeker als je niet een geoefend schrijver bent. Of  als je emotioneel heel dicht bij de overledene staat.

Gelukkig, zijn er diverse sprekers beschikbaar om je in het verhaal te ondersteunen.  Zowel in juist opbouwen als het uitspreken ervan. Toch, met een paar praktische tips kom je zelf wellicht zelf ook al een heel eind.

Enkele tips voor een eervolle toespraak:

  • Stel jezelf eerst voor aan de mensen in de zaal. Ook als je familie bent.
  • Zorg voor een heldere structuur door een chronologische opbouw. Dus: geboorte, school, carrière, bijzondere levensgebeurtenissen (huwelijk, geboorte kinderen, opmerkelijke prestaties) en werk zo naar de laatste fase van het leven.
  • Doorspek het verhaal met herkenbare en persoonlijke uitspraken en typeringen om het verhaal op te bouwen en persoonlijk te maken.
  • Anekdotes horen zeker in het verhaal, maar beperk het aantal.
  • Langer betekent niet altijd beter. Een toespraak van 10 minuten blijft vaak beter hangen dan een lang verhaal van 30 minuten.
  • Wees niet bang voor het uitspreken van de zelfgeschreven tekst. Je bent niet de enige met verdriet in de zaal. Dus kom je even niet uit je woorden? Pauzeer even, neem een slokje water en ga weer verder. Niemand zal je dit kwalijk nemen.
  • Het wordt vaak als prettig ervaren als er iemand naast je staat. Dus vraag gerust iemand om je bij te staan en zo steun te geven.

Liever een gastspreker?

Annet Althuisius-Hofstra is aan ons bedrijf verbonden als spreekster. Met de input en inspiratie van familie, vrienden en andere nabestaanden is zij heel goed in staat om een persoonlijk en waardig ‘In Memoriam’ te doen. We onderhouden ook goede contacten met andere sprekers en predikanten. Zo vinden we samen altijd de juiste gastspreker.

Zelf dragen of laten dragen?

Voor het dragen van de kist kan er gekozen worden tussen de dragers van de uitvaartonderneming of familieleden of vrienden van de overledene.

De laatste handelingen

Staande rondom het graf, dragen de aanwezigen actief bij door een bloem op de kist of in het graf te leggen. Of door met een hand of schepje een beetje aarde op de kist te doen.

Condoleance
De avond voor de uitvaart

In de dagen voor de uitvaart is het mogelijk een condoleance te houden, bijvoorbeeld de avond ervoor. Dat geeft meer tijd – en dus rust – aan mensen om afscheid te nemen en de nabestaande(n) te condoleren. Is de overledene thuis opgebaard? Dan kan de condoleance daar plaatsvinden. Is dit niet wenselijk of praktisch? Dan kan de overledene ook naar een rouwcentrum of een andere locatie worden gebracht.

Meteen na de uitvaart

De meeste mensen kiezen ervoor om de condoleance na de crematieplechtigheid plaats te laten vinden. In verband met de beschikbare tijd is dit ook de meest praktische keuze.

Voorafgaand aan de uitvaart

Voor wie de condoleance voorafgaand aan de crematieplechtigheid wenst, is het verstandig om extra tijd te reserveren. Bij een begrafenis waar een dienst aan vooraf gaat, is de condoleance vaak een half uur van tevoren, met een kopje koffie na afloop.

“De praktijk heeft geleerd, dat in een half uur maximaal 200 personen kunnen condoleren. Voor wie meer mensen verwacht, is het dus raadzaam om extra tijd uit te trekken voor de condoleance.”

Van koffie met cake tot catering

Wil je de gasten tijdens de condoleance koffie of thee met iets erbij serveren? Wij staan open voor alle suggesties. Zo nodig schakelen we een cateraar in om alles soepel te laten verlopen.

Muziek en Beeld
Een keuze die toon en stemming bepaalt.

Muziek kan de persoonlijkheid en smaak van de overledene weergegeven. Het bepaalt ook met de toon en stemming tijdens de uitvaart. Denk daarom goed na over de muziekkeuze. Hierbij draait het ook op het antwoord op de vraag: waar luisterde de overledene zelf graag naar? Wat waren zijn lievelingsliedjes? Het kan ook zijn dat iemand zelf muzikaal was of deel uitmaakte van een muziekgroep. Desgewenst kan er ook eigen (live)muziek ten gehore worden gebracht. Timing is bij muziek eveneens belangrijk. Zo is het aan het begin van de dienst – als iedereen binnenkomt – beter om

instrumentale, of juist heel bekende muziek te kiezen. Wil je een muziekstuk met een treffende tekst laten horen? Doe dit dan tussen twee toespraken door. Dan komt het beter tot z’n recht.

“Het is mogelijk livemuziek ten gehore te laten brengen, of wellicht zelf iets te zingen.
Denk ook eens aan liederen in andere talen. Was de overledene bijvoorbeeld vaak of graag op vakantie in Frankrijk? Illustreer dit dan met een Franstalig chanson.”

In deze tijd waarin iedereen over een mobieltje met een camera beschikt en alle bijzondere levensmomenten worden vastgelegd, willen mensen die momenten ook graag laten zien. Tijdens of voor de dienst is er dan een fotopresentatie van die levensmomenten in bijvoorbeeld Powerpoint.  Wij beschikken zelf over een beamer en een scherm. Daarnaast beschikken tegenwoordig de meeste crematoria en kerken ook over professionele apparatuur om foto’s te laten zien. Maar het is altijd wel verstandig om hier even bij de uitvaartleider naar te informeren. Ook is overleg over hoe en wanneer de foto’s in komen. Bewegende beelden tijdens een toespraak leiden af, wat ten koste gaat van de aandacht voor de toespraak.

Livestream

In crematoria en kerken is er tegenwoordig – mede door de lockdowns tijdens de coronapandemie – techniek aanwezig om een uitvaart te ‘streamen’. Dit geeft mogelijkheden om de plechtigheid overal ter wereld live via het internet te volgen. Omdat het tegelijkertijd ook wordt opgenomen, kan dit tevens op een later moment. Dit kan handig zijn als er sprake is van een groot tijdsverschil. Hoe dan ook, is het prettig om te weten dat relaties en dierbaren die – om wat voor reden dan ook – niet op de uitvaartlocatie aanwezig kunnen zijn toch mogelijkheden geboden kunnen worden om de plechtigheid te volgen. Meer weten? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

De nazit, van traditioneel naar informeel

In plaats van koffie, thee en cake wordt er inmiddels ook vaker gekozen voor wat anders. Er komt meer aandacht voor de ‘nazit’. Het schenken van een glaasje wijn of een biertje – met begeleidende borrelhapjes – na de uitvaart is geen uitzondering meer. Terwijl anderen kiezen voor een High Tea met een arrangement zoetigheden. Daarnaast is ook broodmaaltijd terug van weggeweest. Soms wordt er ook gekozen voor een stamppottenbuffet. Zo’n buffet geeft meer loop in de zaal, waardoor verschillende mensen elkaar makkelijker aanspreken. Het geeft een meer ongedwongen en informeel karakter. En bedenk wel: mensen moeten soms een lange rit terug naar huis maken en het reist nu eenmaal beter met een volle maag. De nazit hoeft niet per se plaats te vinden in het crematorium, maar kan ook in een kerkelijk centrum of een lokale horecagelegenheid georganiseerd worden.

We geven een paar voorbeelden van locaties waar wij goede ervaringen mee hebben:

Restaurant Hof van de Koning
Prinsenweg 1
8443 DN Heerenveen
0513-636136

Parkhotel Tjaarda
Koningin Julianaweg 98
8453 WH Oranjewoud
0513-433533

Zalencentrum Trinitas (Protestantse kerk)
Coehoorn van Scheltingaweg 1
8442 EZ Heerenveen
0513-623463

Parochiecentrum ’t Skûtsje (R.K. kerk)
Crackstraat 1
8441 ES Heerenveen
0513-628521

Zoekt u een unieke locatie, denk dan eens aan:
Landgoed Oranjewoud
Lindelaan 1
8453 JD Oranjewoud
0513-657800

Kunnen we u helpen? Bel (0513) 622 339 of vul het contactformulier in.

Uitvaartverzorging Van der Zwaag
Cissy van Marxveldtlaan 11
8453 WB Heerenveen-Oranjewoud
Telefoon: (0513) 622 339
e-mail: info@vdzwaag.nl

© 2024 Van der Zwaag Uitvaartverzorging B.V. | Privacy Verklaring | Disclaimer